{stash:cf_bg_hero_image}{/stash:cf_bg_hero_image}

Archive

Northcote Hill presents residential rarity

February 28, 2017

Northcote Hill Townhouses and Apartments recently reached completion, delivering a residential rarity on the premier hilltop site.

The boutique four storey development for Landream comprises 35 townhouses and nine apartments that capitalise on the sloping site.  Positioned near the peak of Northcote Hill, many residences afford panoramic views towards the city and picturesque inner suburban Melbourne.

Project Principal David Forbes said the development offers a unique blend of luxury, convenience and privacy.

“Northcote Hill’s point of difference is the stunning elevated outlook combined with homes designed to the finest detail. 

“Add in the quiet, cul-de-sac location within walking distance to the vibrancy of High Street's cafes, restaurants and shops, and you have the ideal balance for a modern inner urban lifestyle.”

Crafted with liveability in mind, the enduring and contemporary interiors offer open plan living spaces with engineered timber flooring, European appliances and reconstituted stone bench tops. 

Each home benefits from a generous courtyard, balcony or terrace and a sense of community is derived from the central private garden.  A water feature reflects the development’s elegant contemporary design and presents a quiet, contemplative space for residents.

William Square Redevelopment

February 1, 2017

Buchan Perth have recently received Development Approval for the refurbishment of 45 Francis Street, the ATO building in Northbridge. 

The proposal, prepared for Warrington Property, will revitalise the existing building via a contemporary design approach for the streetscape facades, and re-activation of the ground floor tenancies, to allow for the creation of a new public space at the William/Francis Street corner.

The refurbishment project will coincide with the relaunch of the building as an office, retail and public precinct known as ‘William Square’.

The architectural vision for the aesthetic expression of the refurbished facades is inspired by the diverse cultural fabric and heritage of Northbridge.

The existing Loreto Tower will be removed, significantly enhancing the corner identity and improving visibility to release greater retail potential. This space will be protected from the elements by a striking glass canopy, some 8 metres above floor level. A second glass roof, mirroring that at William Square, will convert the previously barren forecourt on Francis Street into a habitable space for the enjoyment of the public. The minimal geometry of the new canopies seeks to offer a calming counter balance and a ‘connecting ribbon’ to the rich expression of the façade screens; their scale and volume bringing visual significance to establish William Square and the refurbished Forecourt as new major public gathering spaces.

The office foyer will be refitted with new quality finishes and furniture, and activated by adjoining food and beverage tenancies. The existing lightwell that currently stops at first floor level, will be extended to the lobby level to provide natural light into the ground level foyer to the newly introduced lobby planting.

New two storey perforated aluminium façade screens are proposed along the William Street and Francis Street elevations to improve the building presentation on this prominent corner, providing solar protection for the office spaces behind, whilst maintaining views. The screens will be lit at night to provide a dramatic backdrop to the lively Northbridge nightlife.

The geometric pattern of the Francis Street façade screens take inspiration from the area’s strong Greek cultural heritage, whilst the golden hues of the proposed William Street façade screens reference the impact of the gold boom era on the precinct.

The heavily tinted glass and precast concrete panels of the first two levels of existing building façade overlooking the forecourt will be replaced by contemporary clear floor to ceiling glazing to extend views to and from the internal spaces and the newly refurbished Forecourt.

The textural detailing of these new public spaces are laced by a raw and slightly gritty urban  material palette of natural timber, concrete and stone, to fit within the contemporary Northbridge context, which is notably in contrast to the nearby more formal and corporate CBD location. 

The redevelopment will create worthwhile urban spaces, a destination for public use and enjoyment, with a distinct character which engages with the evolving Northbridge.

Marco Melbourne delivers new level of luxury to Southbank site

January 31, 2017

The signature dual towers of Marco Melbourne recently reached completion, creating a prominent presence on Melbourne’s skyline and a residential address of exquisite style and quality within the heart of cultural Melbourne.

The striking development, by Golden Sunrise Developments, offers a high level of luxury and the ultimate in modern city living in its prime Southbank location, with the spoils of quintessential Melbourne on its doorstep.

Project Architect Jacqueline Loh said the design capitilises on the exclusive site.

“Marco Melbourne offers easy access to a plethora of dining, entertainment, leisure, and lifestyle opportunities in the midst of the world’s most liveable city.

“The design responds by providing breathtaking views, quality living spaces and luxury amenities worthy of the surrounds.”

The 36 and 40-level towers rise above a common podium and accommodate 433 luxury apartments in a range of configurations.  Each balcony has been orientated to take advantage of stunning views across the CBD, the Botanical Gardens and Arts Precinct, and to Port Phillip Bay.

The podium offers exclusive access to residents who benefit from an array of first class service, leisure and entertainment spaces overlooking the city. All residents enjoy access to a pool, gym, private dining room and cinema, adding to the exclusivity of the building and creating an opportunity to socialise.

“The high-quality amenities were designed to not only create a sense of opulence, but as important social spaces to foster a sense of community amongst the residents,” said Jacqueline.

Buchan’s interior vision for the development captures the style and prestige of a fine hotel with an expansive grand entry lobby featuring marble floors and a sandblasted art pattern glass feature wall.  Contemporary apartments are defined by dramatic angles combined with polished white walls and full height clear glass windows, and feature stylish finishes and quality materials throughout.

Buchan ranked number five in Retail globally in World Architecture Top 100 2017

January 17, 2017

The Buchan Group has been ranked the fifth largest architectural firm in Retail globally, and has retained its position as the third largest practice in Australasia in Building Design’s (BD) annual World Architecture 100 list for 2017. 

Buchan climbed three places from 2016 to be ranked 55th globally in the list, which is based on an annual survey of the world’s largest practices ranked by the number of fee-earning architects they employ.

2016 brought a succession of highs for Buchan, with the completion of some exceptional projects, the commencement of some exciting new developments and the emergence of a host of new prospects.   The firm’s alliance with Japanese architectural firm Nikken Sekkei, ranked second globally, presented new opportunities that will help to position the business in key market sectors and geographies.

“Buchan enjoyed a fantastic 2016, remaining strong in retail with exposure to Australia, New Zealand, China, UK/Europe, South East Asia and South America, whilst maintaining a solid presence in the hospitality/hotel and residential sectors,” said Managing Director Bruce Shaw.

“Our alliance with Nikken Sekkei has created exciting new opportunities, particularly in the transit oriented and mixed use sectors, with a range of collaborative urban mixed use development projects presenting themselves across South East Asia, China, the Middle East and Australia.” 

In retail we saw the completion of the first stage of Chadstone’s latest redevelopment in Melbourne, cementing the retail mecca’s status as the largest shopping centre in the Southern Hemisphere.  Eastland Shopping Centre Stage 2 and Pacific Werribee in Melbourne also reached completion, as did Stage 1 of Grand Central in Toowoomba and Five Mile Gateway and Northwest Shopping Centre in New Zealand.  The phenomenal $900M Castle Towers redevelopment in Sydney continues to progress, along with Galleria Morley in Western Australia, Optimum Mall in Turkey and Merdeka Mall in Malaysia. 

Both Eastland and Castle Towers are amongst some of our significant large scale projects that have employed the use of BIM software, which has been instrumental in achieving our clients’ design and delivery aspirations.

We look forward to expected project completions in 2017, including the final stages of the Chadstone redevelopment; the next stages of Toowoomba’s Grand Central Redevelopment and Robina Town Centre’s Central Malls project in Queensland; Narellan Town Centre and Stockland Greenhills in New South Wales; Belmont Forum Redevelopment and Lakelands Town Centre in Western Australia; and Xiamen Luduo Mixed-Use Mall and Raffles City Changning in China.

Buchan’s strong portfolio of residential, commercial, hotel and hospitality, transport and mixed use developments continues to prosper, with the recent completion of residential developments Marco Melbourne, Trillium and Northcote Hill in Melbourne, and the progression of the striking Adelaide Casino redevelopment.

In 2017, we expect to see the completion of Eporo Tower, Melbourne; Marina Central Royal Pines,  Gold Coast; the Melbourne Hotel, Perth;  Momi Bay Resort, Fiji; and Guangzhou Cadre International TOD Centre in China.

Award Winning Fairfield Central

January 16, 2017

North Queenslanders are embracing the award winning $24M refurbishment of Townsville’s Fairfield Central Shopping Centre.

The Buchan Group has been working with Lancini Property & Development since 2005 to complete the architecture, master planning, interior and graphics works for stages one and two of the refurbishment.

Recognising the calibre of the completed project, Fairfield Central Shopping Centre recently won Excellence in Design for the Sub-Regional Centres category at the 2016 Queensland Retail Property of the Year Awards. Strategically located between major infrastructure planning and residential expansion in a rapidly growing southern suburb of Townsville, the master plan for Fairfield Central was designed to provide local amenity and continual retail growth as the urban context grew to encompass major highway road works and increased local population.

Stage 1 of the retail masterplan was completed in 2008 and included a major supermarket and supporting specialty stores within a generous covered mall. The design featured a sweeping entry statement, colourful supergraphics and an external café integrated into the entry.

Extensive clerestory glazing allows natural light to fill internal spaces, enhanced by dynamic curved ceiling features. Good access from the existing major arterial roads to covered on-grade car parking was key to set the standard for the life of the Centre and the amenity to its growing customer base.

Stage 2 of the retail expansion project saw the existing 4,500m² regional hub triple in size. It now features 300 additional covered car spaces, a new Kmart anchor discount department store and more than 20 additional specialty shops and dining outlets. Advances in retail centre expectations and a modern food retail revolution were also thrown into the mix.

The design for Fairfield Central had futureproofed the centre by allowing for further expansion, while still seemingly completing the current centre. The unique tropical conditions of North Queensland demand a sophisticated response for any outdoor activity. At Fairfield an external dining space has been created which responds to its environment and creates a comfortable and relaxing atmosphere while maintaining a connection to the local landscape.

Generous malls and cascading natural light offer enhanced exposure to supporting tenancies and create a feeling of familiarity and dialogue with the original Stage 1 aesthetic. The centre’s fundamental design principles held true, and the development expansion proudly acts as a buffer between the parkland residential estates and the major arterial highway.

We’re proud of the end result and how it has been embraced by the locals. Fairfield Central not only delivers an expanded retail offering but also a new node for social and community interaction.

Buchan Design Activates New Hawthorne Precinct

January 15, 2017

An old Brisbane dilapidated cottage has been transformed to form the heart of a new entertainment and retail hub called the Hawthorne Deluxe Precinct following a $3.5M refurbishment and redesign.

Located on the corner of Hawthorne Road and Lindsay Street, Hawthorne, the development boasts a new cinema offering 64 deluxe seats, a state-of-the-art sound and projection system, and a kitchen and bar. The precinct also hosts two new restaurants on the building’s ground floor. 

Since the project’s launch in 2013, Buchan has managed and implemented the design for Cineplex Australia, overseeing all master planning concepts through to construction. It also delivered the interior and graphic design components, creating a fully integrated design solution that maximises the Deluxe Precinct’s entertainment offer. 

The new precinct was designed to reflect the characteristics of the complex’s architectural surroundings, tapping into the suburb’s pre-1900 ambiance. The primary vision we had for the project was to create a precinct that captures and respects the characteristics of the area’s surrounding fabric and community. We also worked closely with the Catalano family, who have developed their entertainment business in this area during the past 30 years, which was rewarding and enjoyable experience. 

Anchored by a reused single-storey house, the refurbishment echoes the original design of the site through the use of wood and metal trimmings with exposed steel, brick work and concrete. These materials complement the original heritage-listed Hawthorne Cineplex theatre on the opposite side of the street. 

To facilitate the cinema complex’s boutique character and retail offering, the team has delivered a quality entertainment experience for cinema patrons, which will ultimately activate the area and stimulate pedestrian foot traffic to the precinct. 

Buchan also created the structural shell for the building’s two restaurants, Downtown Istanbul and British Colonial Co, which feature both indoor and outdoor dining areas to enliven the building’s streetscape. 

The redesign and refurbishment project has ensured the area is the perfect place for patrons to meet, dine and enjoy a movie in one convenient location.