{stash:cf_bg_hero_image}{/stash:cf_bg_hero_image}

Award Winning Fairfield Central

North Queenslanders are embracing the award winning $24M refurbishment of Townsville’s Fairfield Central Shopping Centre.

The Buchan Group has been working with Lancini Property & Development since 2005 to complete the architecture, master planning, interior and graphics works for stages one and two of the refurbishment.

Recognising the calibre of the completed project, Fairfield Central Shopping Centre recently won Excellence in Design for the Sub-Regional Centres category at the 2016 Queensland Retail Property of the Year Awards. Strategically located between major infrastructure planning and residential expansion in a rapidly growing southern suburb of Townsville, the master plan for Fairfield Central was designed to provide local amenity and continual retail growth as the urban context grew to encompass major highway road works and increased local population.

Stage 1 of the retail masterplan was completed in 2008 and included a major supermarket and supporting specialty stores within a generous covered mall. The design featured a sweeping entry statement, colourful supergraphics and an external café integrated into the entry.

Extensive clerestory glazing allows natural light to fill internal spaces, enhanced by dynamic curved ceiling features. Good access from the existing major arterial roads to covered on-grade car parking was key to set the standard for the life of the Centre and the amenity to its growing customer base.

Stage 2 of the retail expansion project saw the existing 4,500m² regional hub triple in size. It now features 300 additional covered car spaces, a new Kmart anchor discount department store and more than 20 additional specialty shops and dining outlets. Advances in retail centre expectations and a modern food retail revolution were also thrown into the mix.

The design for Fairfield Central had futureproofed the centre by allowing for further expansion, while still seemingly completing the current centre. The unique tropical conditions of North Queensland demand a sophisticated response for any outdoor activity. At Fairfield an external dining space has been created which responds to its environment and creates a comfortable and relaxing atmosphere while maintaining a connection to the local landscape.

Generous malls and cascading natural light offer enhanced exposure to supporting tenancies and create a feeling of familiarity and dialogue with the original Stage 1 aesthetic. The centre’s fundamental design principles held true, and the development expansion proudly acts as a buffer between the parkland residential estates and the major arterial highway.

We’re proud of the end result and how it has been embraced by the locals. Fairfield Central not only delivers an expanded retail offering but also a new node for social and community interaction.