{stash:cf_bg_hero_image}/images/tbg-background/background_002.jpg{/stash:cf_bg_hero_image}

Overview

Buchan’s Shanghai team celebrates move to new studio

July 19, 2017

The Buchan Group’s Shanghai team has opened the doors to their new home on the twenty seventh floor of Shanghai’s prestigious InterContinental Business Centre in the heart of Jing An’s commercial and business hub.

The new studio was officially opened at a recent launch party by the Austrade Senior Trade Commissioner and Deputy Consul-General (Commercial) Richard Coote.

Following formalities guests headed downstairs to the entrancing garden terrace to get the party in full swing and enjoy a gourmet Australian Chinese bbq.

“We were thrilled to be able to celebrate the occasion with our clients, friends and colleagues including Mr Bob Xu of Austrade and Buchan’s valued alliance partners Nikken Sekkei,” said Eddie Cassidy, head of the China business.

“It was a great night and we were mesmerized by the beauty of the downstairs space and the potential of our new facilities.”

The new studio presents a fresh new canvas for our Shanghai designers.  Inspired by Buchan’s Melbourne studio with a contemporary, light filled open plan space, the studio offers a new base to promote Buchan’s expertise and international portfolio of design led projects to Chinese companies and international developers.

“The move marks an exciting new chapter for the Shanghai team with the new space designed to maximise collaboration with each other and with our clients,” said Eddie.

“We very much look forward to our future here.”

Five Star Luxury, Momi Bay, Fiji

July 10, 2017

The first guests at Fiji’s new Momi Bay Resort have started to check-in following the completion of the AUD$90 million five-star luxury development designed by The Buchan Group.

Located at Momi Bay, 45 minutes from Fiji’s Nadi International Airport, the 250-room resort is centred on a 21 hectare lagoon.  It features 92 free-standing beachside bures, 22 overwater bures and 136 standard rooms on the hotel’s main island.

The Marriott-operated resort was designed by Buchan for the Fiji National Provident Fund (FNPF), and responds to a growing demand for luxury overwater bures in Fiji.

Buchan Group Gold Coast-based Director Brett Saville said the team drew on their extensive tourism expertise across the Pacific to develop a complementary design for the new hotel.

“It was crucial for Buchan to develop a design that was sensitive to the resort’s picturesque setting and attuned to the resort’s unique point of difference,” Mr Saville said.

“The team made sure to incorporate the initial work undertaken on site before the hotel’s construction ceased after the GFC, ensuring consistency and cost efficiency across all elements of the resort.

“We also sourced local materials wherever possible including rock from the site, traditional timbers and woven ceiling panels to ensure the resort looks authentic yet contemporary. 

“Each bure features large glass windows and an expansive balcony to maximise the spectacular views from each room and to provide unmatched accessibility to the lagoon and the beaches.

“Our strong attention to detail, while fulfilling the operator’s design guidelines, has resulted in a desirable destination which is sure to attract visitors from all corners of the globe.”

The resort also features expansive function rooms for weddings and events, marina facilities, three signature food and beverage outlets, as well as a range of recreational activities and services across the 42-hectare site. There is more space available for significant expansion.

Patterns of Natural Light at The Atrium, Greenwood Plaza

July 7, 2017

North Sydney has a new lunchtime destination, the Atrium. The casual dining food court has undergone extensive renovations to the tune of $9 million and is now open inside Greenwood Plaza.

Buchan’s initial design concept was inspired by the stoma cell, incorporating discrete, varied zones to offer relief and contrast from the pace and rigid structure of the North Sydney business district.

The design approach was driven by the fast-paced demographic of the broad clientele. It was imperative to ensure the space responded to the varied target market to redefine Greenwood as an engaging and inspiring space through integration of a rich interplay of finishes and textures.

Introducing a material palette that reflects the sophistication of the demographic of The Atrium while recognising younger professionals and students as regular patrons was a consideration throughout the design process.

Design elements and finishes inspired by the patterns in nature were selected and applied in an eclectic way. Natural light, and the way nature plays with this light, was a particular inspiration for the design solution.  Through randomising and repeating the patterns playfully, an intriguing, uplifting and unique space was created at Greenwood Plaza.

THE BUCHAN GROUP WINS PRESTIGIOUS ARCHITECTURAL AWARD

July 5, 2017

The Buchan Group’s design for Launceston Airport Terminal has won the Commercial Award in the 2017 Australian Institute of Architects Awards (Tasmanian Chapter).

The annual Tasmanian Architecture Awards recognise the finest accomplishments of Tasmanian architects. The Commercial Award honours the project judged to showcase excellence in design in the commercial sector.

Commenting on the win, project director and head of design at The Buchan Group, Grant Withers, said it was gratifying for the Buchan Group to be recognised for the quality of their design.

"The team is excited and honoured to receive this significant award as it highlights our commitment and proven track record in transforming commercial and retail environments.

“It is a very modest project and the design philosophy is simple – moving the terminal closer to the runway so that the public can feel the excitement of air travel. The floor-to-ceiling glass façade creates a big picture window to view the planes take-off and land, surrounded by the striking mountain ranges beyond.

“Our design merges the natural environment with modern retail principles to create a space where every nuance and aesthetic subtlety employed in the design is informed by its deep connection with the landscape and region to improve the visitor experience.”

The jury described the space as celebrating “the typically informal personal welcome that Launceston is proud of.”

Named award winners progress to the National Architecture Awards to be announced in Canberra on Thursday 2 November.

Connecting Rural and Urban Communities, The Hub at Hornby

July 4, 2017

Shopping Centre Investments Limited appointed The Buchan Group to provide design, documentation, building consenting, and construction monitoring for Christchurch’s Enviro-Mark Gold accredited shopping centre The Hub, Hornby in a $65M facelift
featuring a 6000m² anchor store, 70 specialty retail stores and a contemporary food court.

Transformation of The Hub begun in late 2012 after a land swap with the Christchurch City Council enabled the realignment of Chalmers Street and an increase of the centre footprint to 25,000m².

Buchan Senior Associate Daren Alderson said delivering a design that built up to the new road boundaries, maximising the site, enabled the team to create an aesthetically pleasing exterior and highly functional interior.

“We approached the road realignment as an opportunity to incorporate curved elements to the façade, creating a spectacular view for motorists entering and passing the centre,” he said.
“The section facing Carmen Road and Chalmers Street now takes on a visually interesting form, leading to the substantial composite aluminium clad northern entry with two building elements linking the road to the building now clad in perforated stainless steel.

Vertical metal and perforated stainless steel cladding, graphic panels on which the Centre has elected to install Maori artworks, a black aluminium ribbon feature, and stepped parapets give the building interest in scale and form. Internally, a distinctive black ceiling recess, mirrored on the floor in terrazite and surface mounted black lights run from the main north entrance to the far side of the food court, leading the eye along the retail front.

The new continuous concourse links the existing supermarket to the new anchor store, providing room for specialty stores, a new central food court, new amenities and parents’ room, and a new pedestrian entry from the expanded vehicle parking above.

A natural palette of grey, black and white was rolled out for the entire centre to integrate the new build and modernise the existing shopping space.

The Hub, Hornby centralises Christchurch’s southern rural and urban communities anchoring the adjacent bulky goods retail and trade supply precincts.

CapitaMall Westgate delivers new retail and lifestyle heart

June 16, 2017

CapitaMall Westgate recently opened in Wuhan, China presenting a neighbourhood style mixed use development to address the retail and social aspirations of residents in this ever expanding city.

The development, by CaptiaMalls Asia, combines retail, entertainment and leisure spaces, offices and SOHO (small office/home office) apartments into a middle to high end commercial and retail complex.

The 400,000m2 project sits on a 70,400m2 site area located at a major road intersection adjacent to an above ground light rail network and major underground metro station.

Associate Kevin Adasko said the project sets a new benchmark for developments in the region.

“CapitaMall Westgate presents a progressive and exciting lifestyle destination for local residents, with everything they need in a single, accessible location.

“Retail needs were previously under-serviced for the region’s growing middle-income population, and the development has not only created a significant shopping hub, but a social heart for people to connect.”

The Buchan Group provided master planning, architectural, interior, landscaping and signage design services for the project which links people to the spaces and promotes a sense of community through the art of place making.

A large sunken plaza at the major western entry point connects the towers and the adjacent residential precinct to the retail mall, whilst extensive green spaces at the entry and on roof terraces extend the public domain throughout the development.

An ice rink within the entertainment complex acts as the central focal point of the project, overlooked by tiered dining precincts on the floors above. A magnificent full height glass window frames the precinct, presenting views over the mall entrance and building a strong connection to the wider community.

Buchan hosts 2017 Asset Enhancement Symposium

May 19, 2017

From L to R: Grant Withers, Buchan Group; Julian Boot, Equiem; Shinya Kogawa, Nikken Sekkei Construction Management; Josef Seidler, Vicinity Centres.

The Buchan Group recently hosted the 2017 Asset Enhancement Symposium, aimed at bringing together key industry colleagues to explore trends in unlocking the latent value of buildings.

The event was the third in a series of exclusive symposiums hosted by Buchan, following the 2015 and 2016 seminars which focussed on Retail and Mixed-Use developments respectively. 

This year’s event turned the spotlight on developing assets to their full potential, with a panel of leading industry specialists examining the changing needs of building owners and the benefits of refurbishment, renovation, adaptation, technology and future proofing.

Buchan Principal Andrew Mackenzie said the symposium sought to begin a conversation around advancing innovation and opportunities in asset management.  

“Asset Enhancement is certainly topical right now.  It is an integral part of what Buchan, our clients and consultants do, as we work to transform, and optimize the value of, multiple development types across the globe.”

“Our expert line up of speakers provided some truly innovative and diverse insights into revamping assets to enrich the customer experience and create maximum value for the client.”

The panel was made up of Josef Seidler, Regional General Manager of Development at Vicinity Centres; Julian Boot, CTO at Equiem; Shinya Kogawa, Director at Nikken Sekkei Construction Management in Japan; and Grant Withers, Principal at The Buchan Group.

Collectively they discussed the customers’ influence on major asset management; the role of technology in enhancing buildings and the user experience; and exemplar case studies demonstrating how

Brisbane Showgrounds King’s Co-op

May 18, 2017

The regeneration of Brisbane’s Showgrounds will see pavilions and food outlets transform into the social, creative and community retail concept, Kings Co-op in the coming months. 

Located at the northern end of King Street in Bowen Hills, Kings Co-op forms a significant part of the history of the Brisbane Exhibition, known locally as the “Ekka”, and includes the Royal Snack Bar, Sugar Pavilion and the Dairy Hall Pavilion. Featuring sections constructed progressively during the past century, the Kings Co-op redevelopment will showcase prime retail, food and beverage offerings, and provide seasonal function spaces and a multi-deck carpark. 

In a design that links the cultural heritage and urban future aspirations of the Brisbane Showgrounds Master Plan, the transformed space will incorporate rescued materials from key warehouse and pavilion structures within the showgrounds precinct. Led by Senior Associate Paul Watson The Buchan Group is working with RNA’s Joint Venture Partner Lendlease on stage three of the 15 year $2.9 billion Showgrounds regeneration project.

BUCHAN DESIGN RESPECTS QUEENSLAND’S OLDEST FIG TREE

May 16, 2017

Brisbane’s historic Cleveland Point will soon welcome an exciting residential development, designed to protect and showcase Queensland’s oldest and largest Banyan Fig tree.  Upon completion, the residential complex will consist of 33 boutique apartments, with varied balconies arranged strategically to create complementary reflections and shadows on the building’s façade.

The new development has been carefully designed to integrate with the heritage-listed tree and the building’s coastal fringe surroundings. The majestic Banyan Fig tree on site has a 12-metre trunk with an extensive root system underneath, so it was important to develop a design that would not impact the tree, both now and in the future.

The building has been significantly set back from the streetscape to provide a buffer between the tree and the apartments and to ensure a generous landscaped area adjacent to North Street’s pedestrian link. This also creates an enjoyable space to be used by residents and visitors, while also showcasing the Banyan Tree.

In adding to the Banyan Tree, North Street is also home to Queensland’s oldest licensed hotel, the heritage-listed Grand View Hotel.

Buchan Director Gerry Holmes said that the proposed residential development has been designed and sited using a form and scale that complements the Grand View Hotel.

“The design pays tribute to the surrounding urban, historical and coastal context of the area, whilst enhancing the visual amenity of the site for residents, visitors and the local community,” he said.

“The upper floor of the complex is terraced to soften the building’s impact from the street. This design strategy reduces the visual bulk of the building and also allows the project to sit comfortably in the surrounding landscape.

“The orientation of the building gives each apartment more than one aspect to take advantage of cross-ventilation and also includes balconies on both the north and south façades of the building. 

“This allows residents access to the views north towards Moreton Bay as well as uninterrupted southern views of GJ Walter Park and the adjoining Moreton Bay beyond.

“Once completed, the proposed development will positively contribute to the coastal foreshore amenity of Cleveland, while acknowledging its neighbours and providing an attractive living space for residents.”

2018 National Architecture Conference

May 15, 2017

Buchan is proud to announce our involvement in the 2018 National Architecture Conference to be held at the Gold Coast. A submission for the position of Creative Directors for the conference was curated by our Gold Coast office and submitted on behalf of the Gold Coast / Northern Rivers Regional Australian Institute of Architects members. The nominated Creative Directors are Brett Saville from Buchan Gold Coast and Barry Lee from DBI Design.

Legoland completes latest stage of Chadstone’s entertainment evolution

May 11, 2017

The Southern Hemisphere’s first Legoland Discovery Centre recently opened its doors at Chadstone, unveiling the latest drawcard for the retail and entertainment mecca.

The $12 million Lego centre by Merlin Entertainments features a four-dimensional cinema, a detailed model of Melbourne, interactive rides and more than two million Lego bricks. 

The centre’s opening follows the October launch of two new dining precincts and a Hoyts digital cinema complex, along with over 100 new retailers and a Tesla Motors dealership as part of Chadstone’s $660 million Stage 40 revamp. 

The Buchan Group worked in collaboration with Vicinity Centres, The Gandel Group and CallisonRTKL to deliver the centre’s latest redevelopment and is thrilled to be part of another significant chapter in the centre’s entertainment evolution.

“We are extremely proud to have been involved in the Stage 40 redevelopment and the new entertainment and lifestyle concepts it has introduced,” said Principal Andrew Mackenzie.

“In the 30 plus years Buchan has worked on Chadstone, the changing face of retail has seen social experiences become just as vital as the retail offer, and the centre has embraced this in spectacular fashion. 

“Legoland and the wider entertainment precinct have reimagined the leisure and lifestyle offer of Australian shopping centres.”

Legoland is expected to attract more than 22 million visitors this year alone, building upon the already significant foot traffic to the centre.

KINGSWAY CITY SHOPPING CENTRE STAGE 1A

May 4, 2017

The redevelopment of Kingsway City Shopping Centre is one step closer with Buchan Perth receiving Planning Approval for Stage 1A of this major project in Perth’s northern suburbs.

The upgrade will see the existing centre expanded alongside the addition of three freestanding buildings.

A new airlock to the west mall entry will also be added and the existing external West façade will be refurbished with new canopies and finishes.

The detailed design and layout of the development promotes an enhanced level of pedestrian movement, activity and interaction, whilst providing a focal point and hub for the local community.

Kingsway City Shopping Centre’s design proposal incorporates contemporary urban design principles promoting community identity and community live-ability at its core.

The proposed development will welcome an exciting international mini major retailer to the centre’s 1500m2 northern expansion, to strengthen the retailing sector.

Freestanding buildings proposed for the site include a 1000m2 commercial/retail building, an 82 child early learning school and a swim school.

Kingsway’s central location at the intersection of two significant regional roads (Wanneroo Road and Hepburn Avenue) is perfectly suited for the proposed mixed use project.